آقای مهندس هانی ادیب آزاد در ادامه

بررسی تاثیر درایوها بر ضریب قدرت و دلایل عدم نیاز به خازن های اصلاحی

اصلاح ضریب قدرت بوسیله درایوهای AC

استفاده از موتورهای الکتریکی برای صنایع ضرورتی پایه ای ایست. موتورهای جریان متناوب بیش از ۵۰ % انرژی مصرف شده در صنایع را به خود اختصاص داده است. در مقایسه با دیگر انواع بارها، موتورهای القایی دارای ضریب قدرت ضعیفی هستند که باعث افزایش جریان خط می گردد که خود باعث دمای افزوده در کابل ها و ترانسفورماتورها می گردد. در موارد مشخصی چون انتخاب موتور قوی تر و کارکرد دائمی موتور در بار کم، خود باعث کاهش ضریب قدرت نیز می گردند.  ادامه …

چگونگی و روش محاسباتی جهت جابجایی موتورهای روتور سیم پیچی شده با قفس سنجابی و درایو   در ادامه …

با افزایش کاربرد درایوها یا همان کنترل کننده های فرکانسی دور موتور در صنعت، بسیاری از ارایه کنندگان تجهیزات عام برق صنعتی نیز اقدام به تامین این تجهیز کرده اند بگونه ای که با فقط یک استدلال ساده “درایو با توان یک پله بالاتر” نقش نگاه فنی بر این کالا را منکر شده و الزاما این قانون که بسته به شرایطی صحیح هم می باشد را تام و تمام دانسته و فروش را براساس آن پیش می برند و البته استقبال از درایوها بعلت کاربری مناسب و مزایایی که دارند در ادامه …

موتورها با توجه به محل نصب به دو بخش کلی زیر تقسیم بندی می شوند:

  • موتورهای ساده

تمامی ما با این نوع موتورها آشنا هستیم، موتورهایی با کاربری عمومی که در بخش اعظمی از محیط های صنعتی به کار گرفته شده اند. استاندار های زیر بخشی از موارد قابل تغییر و انتخاب در اینگونه از موتورها می باشند.

          IM, IC, S1 to 9, Ambient Temperature, IP, Bearing type, heather and …

موتورهای محیط خاص  در ادامه …

تجهیزات کنترل دور موتورهای الکتریکی یا همان درایوها کاربردهای گوناگونی را در پیش روی مهندسین ، طراحان و نیز صنعت گران قرار داده اند.

توانایی این تجهیزات در کنترل دو شاخصه بسیار مهم موتورها که همان سرعت و گشتاور می باشند باعث جایگزینی موفق ایشان با روش ها و ابزار قدیمی تر شده است.

موتورهای قفس سنجابی و نیز موتورهای نوین مغناطیس دائم با برخورداری از توانایی های درایوها، جایگاه ویژه و نیز گستره کاربرد بیش از پیش را در صنعت به خود اختصاص داده اند. در ادامه …

بازدهی و راندمان مکانیزم های صنعتی نوین، وابسته به کارایی مدارهای کنترل الکترونیکی این سیستم ها است. ضمناَ بروشنی می توان درک کرد که کارایی و کارآمدی و بازدهی تجهیزات ابزاردقیق، سنسورها، رله ها، بازوهای متحرک و البته موتورهای الکتریکی همگی از کیفیت منابع تغذیه خود متاثر می گردند.

خطاها و اشکالاتی که در سیستم های کنترلی و الکتروموتوری در صنعت رخ می دهد که بار و شرایط کارکرد آن دخالتی در ایجاد آن خطا ها ندارند از آنجمله می توان به درایوهای در ادامه …

موتورهای روتور سیم پیچی شده با توجه به ساختار خود قابلیت ارایه گشتاور بالا ( حداکثر ) را در هنگام راه اندازی از سرعت صفر دارا می باشند که این خود بزرگترین مزیت اینگونه موتورها نسبت به برادرهای ناتنی خود – موتورهای قفس سنجابی است.

داشتن چنین خصوصیتی کاربری ویژه ای به موتور روتور سیم پیچی شده داده که بعلت وجود سه حلقه ی لغزنده سه کلاف روتور بر روی شفت به موتورهای slip ring نیز مشهور هستند در ادامه …

با توجه به نفوذ فنی و کاربردی کنترل کننده های دور متغیر موتورهای AC یا همان درایو که با نام های گوناگونی همچون کنترل فرکانسی، اینورتر، کانورتر، مبدل فرکانسی و VVVS و یا FC شناخته می شود، در مجامع علمی و آموزشی و نیز مراکز صنعتی کشور نیاز به نگاهی دقیق و کاوشگرانه به افق های باز شده در این خصوص در دنیا را امری اجتناب ناپذیر می دانم. لذا در این سری مقالات سعی شده است با شناخت درایوهای موجود در بازار که همگی از فن آوری PWM یا همان مدولاسیون پهنای پالس بهره می برند  ادامه …

موتورها بايد در مقابل صدمات مكانيكی محافظت شوند و در صورت امكان بايد در مکان سر پوشیده و خشك نگهداري شوند. در مورد نگهداري كوتاه مدت در فضاهاي باز، موتورها بايد از همه ی تاثيرات منفی و مضر محيط حفاظت شوند. هرگز موتورها را به منظور انبار و نیز جابجایی از سمت فن روی زمين قرار ندهید. در ادامه …

براساس استاندارد IEC فاصله مرکز شافت تا کف پایه موتور را سایز موتور می نامند، که بر حسب میلیمتر می باشد در ادامه …

بیش دمایی یا همان اورهیت ( Overheat ) از شایع ترین مشکلات الکتروموتورها می باشد که باعث فرسودگی، کاهش طول عمر، افزایش تلفات و برق مصرفی، کاهش توان و بازدهی الکتروموتورها و هزینه سربار تعمیر و تعویض موتورهای آسیب دیده می شود. در ادامه …

رسیدن الکتروموتور به سرعت نامی از لحظه استارت به ساختار الکتروموتور، نوع بار، شیوه راه اندازی و گشتاور الکتروموتور، اینرسی بار، شرایط محیطی و مشخصات منبع تغذیه الکتروموتور بستگی دارد.

 تمامی این موارد آثار و تاثیرات خود را در میزان جریان کشی الکتروموتور نمایان می سازند، یعنی تغییر در هر یک از موارد فوق، بر میزان جریان کشی موتور در طول راه اندازی تاثیر گذارند. همچنین می دانیم که جریان الکتریکی، عامل اصلی ایجاد گرما در الکتروموتور می باشد.  در ادامه …

مشخصات یک الکتروموتور عموما با نصب یک پلاک بر روی آن مشخص می گردد. در بعضی مواقع درک فنی تمام اطلاعات مندرج در پلاک بصورت يك مشكل جدی نمایان می شود. در بيشتر كشورها، سازندگان الكتروموتور باید بر روی تمامی تولیدات خود، پلاك مشخصات را نصب کنند. در ادامه …

بررسی امکان و چگونگی اتصال درایو به این نوع از موتورها

با توجه به کاربرد معمول موتور روتور سیم پیچی شده در تجهیزات بالابر ( جرثقیل ها ) در گذشته و نیز کارایی حاصل از درایوها در کنترل موتورهای الکتریکی، بعضی از کاربران بالابرهای صنعتی که دارای موتور روتور سیم پیچی شده بوده اند تمایل به استفاده از ترکیب موتور و درایو را مد نظر دارند بشرط آنکه موتور قدیمی حفظ گردد.

در ادامه به بررسی چرایی، چگونگی  و مزیت و عدم مزیت این روش می پردازیم:

موتور روتور سیم پیچی شده:

این موتور برای دو خصوصیت خوب شناخته می شود ” گشتاور راه انداز بالا و جریان راه اندازی پایین”   در ادامه …

انبارداری بخش مجهول و غیر مهم در صنعت می باشد که عموما با قراردادن وسیله ای در جایی و نظارت بر ورود و خروج آن خلاصه می گردد، برخی از اقلام صنعتی به وضوح به نگهداری، توجه به شرایط محیطی و نیز اقدامات حین انبارداری نیازمندند که عموما متاسفانه موتورهای الکتریکی جزو این تجهیزات نمی باشند. در ادامه …

انتخاب یک موتور به در نظر گرفتن موارد بسیار زیادی از استانداردها، عوامل محیطی و مشخصه های بار ، راندمان موتور و … وابسته است در این مقاله کوتاه به تاثیر و چرایی توان و گشتاور بار بر روی انتخاب موتور می پردازیم.

با مفاهیم بسیار ساده شروع و با نکات کاربردی به پایان می رسد که این خود به درک و همراهی خواننده کمک بسیاری می کند.   در ادامه …

شناخت هارمونی ها و تاثیرات آنها بر کیفیت توان در ادامه …

 

جهت انتخاب بهترین موتور برای هر کاری، باید سه اصل اساسی ایی که “مهندسی کاربرد” می نامند را رعایت نمود.

  • همخوانی موتور و بار
  • همخوانی موتور با محیطش
  • همخوانی موتور با توان سیستم متصل به آن

انتخاب سطح ولتاژ موتور ( فشار ضعیف یا فشار متوسط ) یکی از اساسی ترین عوامل موثر در نیاز  توان / قدرت سیستم شماست و می توان با آگاهی از موارد زیر، انتخاب صحیحی را انجام داد.  در ادامه …

بررسی اجمالی روش های راه اندازی موتورهای جریان متناوب در ادامه …

موتور سنکرون می تواند برای کنترل ضریب قدرت خط و مدار متصل بدان در صنعت مورد استفاده قرارگیرد، اینکار با افزایش جریان میدان DC به انجام می رسد.

برعکس خازن های جبران کننده توان راکتیو که فقط ضریب قدرت را اصلاح می کنند، موتورهای سنکرون علاوه بر اصلاح ضریب قدرت، بار را هم می توانند به چرخش در آورند و همچنان یک موتور نیز باشند.

همانطور که می دانیم این موتورها در سرعتی ثابت می گردند و البته میزان بار می تواند از بی باری تا بار کامل متغیر باشد در حالیکه اثری بر سرعت چرخش موتور نمی گذارد.  در ادامه …

 

با وجود کاربری بسیار متداول و الزامی الکتروموتورها در صنعت، نگاه ، درک و دانش صنعتگران درخصوص پیچیدگی های فنی این تجهیز بسیار کم و ساده انگارانه است، درکمال تعجب حتا مهندسین برق نیز الکتروموتور را تجهیزی از لحاظ فنی ، ساده و از لحاظ ساختار، غیر پیچیده می دانند.

درحالیکه در نظر اول، الکتروموتور با ظاهر منسجم و مستحکم، راه اندازی و کارکرد عمدتا آسان و قابلیت کاربرد در شرایط سخت، در صنعت به تجهیزی بدون نیاز به درک پیچیدگی های فنی و ساختاری تبدیل شده اما در واقع اصلا اینگونه که به نظر می رسد، نیست. در ادامه …

عدم کارایی الکتروموتور (موتورالکتریکی ) ، تریپ تجهیزات حفاظتی ، هزینه های نگهداری غیر معمول به مانند تعویض زود هنگام بیرینگ ها، هزینه بالای برق مصرفی و نهایتا خریدهای پی درپی الکتروموتورهای جایگزین، پدیده است معمول برای بسیاری از صنایع متوسط و کوچک و برخی از صنایع بزرگ. در ادامه …

از آنجایی که الکتروموتورهای القایی تجهیزاتی با طراحی ساده و ساختاری تنومند می باشند طول عمر آنها وابسته به سطح کیفی مواد ایزولاسیون ( عایقی ) بکار رفته در آنها منحصرا وابسته است. رطوبت، لرزش، محیطی با خورندگی بالا و عوامل دیگر بر ایزولاسیون موتورهای الکتریکی تاثیر می گذارند در ادامه …

مقررات ایمنی در صورتی كه دستورالعمل های كار و نگهداری به درستی انجام شود معتبر هستند و بايد به صورت جدی بکار گرفته شوند. در ادامه …

موتور ها در سیستمهای كنونی به عنوان بازوی اصلی و قلب تپنده هر كارخانه به شمار می روند .و خرابی برنامه ریزی نشده الكتروموتورها یكی از علل تحمیل هزینه های بالا بر كارخانجات میباشد.در همین راستا برنامه های تعمیر و نگهداری پیشگیرانه قابل اعتماد به خوبی میتوانند باعث طولانی شدن عمر عملکرد موتور و كاهش خسارات گردند. در ادامه …

الکتروموتورها و دیگر تجهیزات الکتریکی صنعتی دارای دشمنی مشترک هستند :

گرما

تولید گرمای بیش از اندازه و افزایش دما، موجب افزایش تلفات، کاهش طول عمر مفید و هدر رفت سرمایه جاری ( هزینه برق مصرفی، قطعات یدکی و… ) و سرمایه مالی ( خرید الکتروموتور جایگزین، اضافه نمودن سیستم های خنک کننده و … ) می گردد.  در ادامه …

نقشی که الکتروموتورها در تمامی صنایع ایفا می کنند را می توان با ماهیچه های بدن همساز سازی کرد، همچنان که در صورت نبود یا افت قدرت در ماهیچه، توان حرکتی مختل می گردد، با عدم کارکرد و یا کاهش قدرت موتورها در صنعت نیز توان حرکت ماشین آلات و مشخصا کل صنعت در ادامه …

در این مقاله به رژیم کاری موتور و یا همان چرخه کاری ( Duty Cycle  ) که  با ” S ” نمایش داده می شود می پردازیم.رژیم کاری موتور یکی از پر مناقشه ترین موارد فنی است که در انتخاب موتورها به بحث گذاشته می شود و عموما با عدم شفافیت فنی نیز همراه می باشد.چرخه کاری موتور به عملکرد موتور و دوره هایی است که موتور بار خود را می چرخاند اما نکته اصلی   در ادامه …